3 Ağustos 2015 Pazartesi

TRİLEÇE "torta de tres leches"



Başka şehirleri bilemem son zamanlar Bursa'da bir trileçe modasıdır gidiyor.İnek,manda ve keçi sütünden yapılıyor. Soyağacında İspanyollar olduğu gibi, Arnavutlar da var. Melez bir tatlı...
Trileçenin insanların midesi ile birlikte gönlüne de girmesinin en önemli sebebi, hem görünüş hem de tadı itibarıyla hafif bir tatlı olması.

Malzemeler :
  • Keki için ;
  • 5 Yumurta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 5 Yemek kaşığı toz fındık veya badem ( Arzuya göre )
  • 5 Yemek kaşığı tepeleme un
  • Not : Her yumurta için 1'er kaşık un ve toz fındık şeklinde ölçüde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Şerbeti için ;
  • 1 Lt süt
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1 Su bardağı krema
  • Üzeri için ;
  • 1 Paket toz şanti
  • 1 Bardak soğuk süt
  • Karameli için ;
  • 1,5 bardak şeker
  • 1 Bardak su
Yapılışı :
  • Yumurtaları derince bir karıştırma kabına kırın.
  • Üzerine şekeri ilave edip mikserle köpürtene kadar çırpın.
  • İyice köpürmüş malzemeye önce badem ya da fındık tozunu, ardından 5 tepeleme yemek kaşığı un ekleyin.
  • Not : Malzeme artırılırken yumurta adedince olacak şekilde tepeleme yemek kaşığı un ilavesi yapılır.
  • Vanilya ve kabartma tozu da unun üzerine gezdirilip, bir kaşık yardımıyla malzeme hafif havalandırarak, çırpılmış şekerli yumurtayı söndürmeden karıştırın.
  • Orta boy dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp, kekin yapışmaması için hafifçe unlayın.
  • Boza kıvamındaki kek hamurunuzu fırın tepsinize boca edip üzerini düzleyin.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında ( ağır pişecek ) yaklaşık 45 dakika pişirin.
  • Kek fırında iken süt, şeker ve kremanızı soğuktan karıştırıp ateşte bir-iki taşım kaynatın.
  • Şerbetinizi kenarda soğumaya alın.
  • Kekinizi porsiyonluk ( 4 x 4 cm gibi ) dilimleyip, üzerine kürdanla delikler açarak soğumaya alın.
  • Soğuyan kekinize soğumuş şerbetinini verin.
  • Kekiniz şerbetini içer ve dinlenirken, 1 bardak süt ile bir paket toz şantiyi köpürtene kadar çırpın.
  • Dolaba kaldırarak şantisinin daha da tutunmasını sağlayın.
  • Diğer tarafta karamelinizi hazırlamaya geçin.
  • Bunun için şekeri bir tavada orta ateşte erimeye alın.
  • Şeker önce eriyecek, sonra rengi karamel rengine dönecektir. Bu arada sürekli karıştırarak malzemenizin yanmamasına özen gösterin.
  • Şeker karamel rengine dönünce 1 bardak sıcak suyu ekleyin.
  • Karıştırmaya devam ederek yaklaşık 7-8 dakiak daha birlikte muamele edin.
  • Soğumaya başlayınca karamel sos kendini toparlayacak ve ağdalanacaktır. Bunu test etmek için kaşıkla soğuk bir porselen kaba alıp, reçel kıvamını dener gibi sonucu görmeye çalışabilirsiniz.
  • Şerbetini içen ve soğuyan kekinizin üzerine buzdolabında kıvamını toparladığınız şantiden sürüp spatula ile düzleştirin.
  • Üzerine soğumuş karamel sosunuzu ince bir tabaka olarak yaydırın.
  • Buzdolabı gibi soğuk bir ortamda birkaç saat dinlendirip, servise alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder